Ulkosuomalaislapset

Lukunalle

Kaarlo KarhuKlikkaa minua!

Kirjallisuutta ja kielileikkejä lapsille

Lukunalle-projekti syntyi Helsingin Yliopiston Humanistisen tiedekunnan Digitaalinen viestintä ja uusmedia –kurssin harjoitustyönä. Alkuperäinen ajatus oli tarjota Kesälukioseuran sivujen kautta etenkin ulkosuomalaisille, mutta miksei myös supisuomalaisille lapsille kieleen ja kirjallisuuteen innostavaa aineistoa Internetiin. Verkon kautta mahdollisimman monilla kiinnostuneilla on ympäri maailmaa mahdollisuus päästä käsiksi sivuihin ajasta ja paikasta riippumatta.

Sivuille etsittiin suomalaisia lapsille kirjoitettuja tekstejä ja niihin kehiteltiin pieniä tehtäviä, pelejä ja harjoituksia hirsipuista monivalintakysymyksiin ja muistipeleistä kirjeenkirjoittamistehtäviin. Varsinaisesta kieliopin opetuksesta ei missään nimessä ole kyse, vaan pikemminkin lukemaan innostamisesta ja toivottavasti samalla myös leikin varjolla kielitaidon ylläpitämisestä ja sanaston kartuttamisesta.

Teksteiksi valittiin runoja ja proosaa. Mukana on niin satuja kuin lapsille kirjoitettua tietopuolista tekstiä ja myös kansaperinnettä koululaisarvoitusten muodossa. Kirjaliljoiden joukossa ovat mm. Elina Karjalainen, Hannele Huovi, Kaarina Helakisa, Marjatta Kurenniemi ja Maikki Harjanne. Sivuston kohderyhmäksi valikoitui lukemaan opettelevien ja pienten koululaisten joukko. Sivuston ulkoasu suunniteltiin lapsenmieliseksi ja tekstit valittiin nimenomaan lastenkirjallisuudesta.

Kaikista tekstejänsä lainanneista kirjailijoista laadittiin lyhyt kuvaus ja tiedot tekstilähteestä. Tiedonhakua helpottamaan sivuille kerättiin myös joukko hyödyllisiä linkkejä, jotka johdattavat Suomi- ja kielitiedon lähteille.

Sivujen julkaisuvaiheessa tekstejä ja sivuja on toistakymmentä. Sivujen tekemistä on tarkoitus jatkaa myöhemminkin. Tekstejä ja tehtäviä on mahdollista laajentaa ja lisätä. Lisäksi sivujen yhteyteen on mahdollista kehitellä vaikka jonkinlainen kirjeenvaihtopalvelu tai lasten omille teksteille tarkoitettu satuvakka. Tulevaisuus näyttää, miten sivujen kehitystyö tulee jatkumaan ja sivut elämään.

Riikka Käkelä-Rantalainen