Bostio potretti.

Bostio, 28

Humanitaarisen toiminnan maisteriopiskelija

Tullut Suomeen Somaliasta vuonna 1998

”Synnyinmaassani Somaliassa oli sisällissota. Olin kuusivuotias, kun tulin perheeni kanssa Suomeen perheenyhdistämisen kautta.

Lapsena haaveilin poliisin työstä, mutta luovuin ajatuksesta, kun sain tietää, että Suomessa en voisi tehdä sitä työtä, jos minulla on huivi. Sen jälkeen kiinnostuin yrittäjyydestä, ja seitsemännestä luokasta asti minulle oli selvää, minne haluaisin opiskelemaan ja minkälaista työtä haluaisin tehdä. Hakeuduin peruskoulun jälkeen ensin merkonomiopintoihin ja sen jälkeen tradenomiopintoihin.

Valmistuttuani tradenomiksi vuonna 2016 en aluksi nähnyt itseäni työskentelemässä järjestömaailmassa. Olen kuitenkin aina ollut aktiivisesti mukana vapaaehtoistöissä erilaisissa nuorten tapahtumissa sekä asuinalueeni asukastalossa, ja vapaaehtoistyöni kautta päädyin työkokeiluun Suomen Somalia-verkostoon (SSV).

Kuukauden kestäneen työkokeilun aikana hoidin juoksevia toimistotöitä. Harjoittelun loputtua jäin vuoden sopimuksella järjestöavustajaksi. Järjestöavustajana hoidin edelleenkin juoksevia asioita, mutta sain myös olla enemmän mukana kehityshankkeissa, taloushallinnossa, viestinnässä sekä tapahtumien järjestämisessä.

Seuraavana vuonna minusta tuli SSV:n talous- ja projektikoordinaattori, ja työnkuvani muuttui jälleen. Koordinaattorina huolehdin järjestön yhteydenpidosta jäsenyhdistyksiin, joukkorahoituskampanjoiden toteutuksesta tiimissä, tapahtumien suunnittelusta ja toteuttamisesta, taloushallinnon tehtävistä sekä tiedotus- ja viestintätehtävistä.

Lähes kolmen vuoden työrupeaman aikana kehitysyhteistyöstä, rauhan rakentamisesta ja humanitaarisesta toiminnasta tuli minulle rakkaita aiheita, ja ymmärsin, että haluan tehdä̈ niiden parissa töitä myös tulevaisuudessa. Haluan työni kautta osallistua yhteiskunnan rakentamiseen ja muuttaa maailmaa yksi askel kerrallaan.

Tällä hetkellä suoritan maisteriopintoja Uppsalan yliopistossa Ruotsissa. Opintoni liittyvät humanitaariseen toimintaan, konflikteihin ja rauhan rakentamiseen. Englanninkielisen maisteriohjelman nimi on Master’s Programme in Humanitarian Action and Conflict. Opiskelussa parasta on se, että̈ saan opiskella juuri sitä aihetta, joka minua kiinnostaa. Lisäksi olen opintojen avulla saanut toteuttaa yhden haaveistani: opiskella ulkomailla kansainvälisessä̈ ilmapiirissä.

Olen ollut aika onnekas, sillä en ole vielä kohdannut suurempia vaikeuksia koulutus- ja urapolullani. Selkeät suunnitelmat ja hyvä tukiverkosto ovat osaltaan auttaneet minua eteenpäin tähän pisteeseen. Minulla on elämässäni kolme henkilöä, tai oikeastaan mentoria, jotka aina rohkaisevat ja tukevat minua, olipa kyse yksityiselämästäni tai ammatillisesta urasta. On tärkeää, että ympärillä on ihmisiä, joille voi puhua vaikeistakin asioista.

Saatuani maisteriopinnot valmiiksi aion palata Suomeen, vaikka myös kansainvälinen ura maailmalla ja varsinkin humanitaarisen avun kenttätyökokemus kiinnostaa ja houkuttelee. Haaveenani on tehdä hyvää jälkeä ja auttaa entistä kotimaatani Somaliaa. Haluan olla osa sitä sukupolvea, joka saa rauhan aikaiseksi siellä. Se ei ole helppo työ, mutta en aio luopua toivosta.”

Suomi on yksi maailman parhaista paikoista toteuttaa haaveitasi. Ota kaikki hyöty irti hienoista koulutusmah-dollisuuksista, integroidu yhteiskuntaan hyvin ja tee oma osuutesi siinä. Olet osa Suomen tulevaisuutta.